Koning van de weide is terug

SONY DSC

Gruttogruttogrutto…voorjaar!!!!

Ongeveer 80 grutto’s hebben het Gruttolandje ontdekt. Dit landje is een plasdras gebied van  2,5 ha dat speciaal is aangelegd als foerageergebied. Als het water wat lager staat en het gras gaat groeien, dan kunnen de vogels er ook gaan broeden. De vroegst arriverende grutto’s behoren tot de IJslandse ondersoort Limosa limosa islandica. Zij broeden in IJsland en komen bij ons opvetten. Het wonderlijke is dat ze dat ieder jaar op dezelfde plaats op ongeveer hetzelfde moment doen. Met een week of twee zijn ze vertrokken en arriveren onze eigen broedvogels. Op dit moment zijn er ook al tientallen wulpen, kieviten en scholeksters gearriveerd op zoek naar voedsel. Daarvoor is het belangrijk dat de grond nat is.

Vrijdag 10 maart om 11.00 uur zal de officiële opening van het Gruttolandje in het Buytenpark plaats vinden. Meer daarover komende week in de pers of in deze blog.

Op 14 mei is er in het kader van de Nationale Vogelweek een excursie naar het Gruttolandje, georganiseerd door de Vogelwerkgroep ism Vogelbescherming Nederland. Aanmelding via Vogelbescherming: https://www.vogelweek.nl/wat-is-er-te-doen/details/?excursie=1669
Haast u, er is plaats voor 25 deelnemers.

oeverzwaluwwand-03032017

Herstelwerkzaamheden oeverzwaluwand geslaagd!

Met vereende krachten werd speciaal zand, niet te los en niet te vast, met emmers, halve pvc buizen en handschep in de nestgaten geschoven. De oeverzwaluwen graven zelf hun nestgang uit tot soms wel ruim 1 meter diep. Achter in de nestgang zijn de jongen veilig, maar bij de nestopening kunnen ze ten prooi vallen aan natuurlijke vijanden als vos, bruine rat, hermelijn, wezel en blauwe reiger. Ook van de torenvalk weten we dat ze wel eens jagen op jonge oeverzwaluwen. De zwaluwen kunnen wel drie legsels per jaar hebben, dus ze zijn in staat om verliezen snel te compenseren. Rond half maart verwachten we de eerste oeverzwaluwen terug in het Buytenpark. Afgelopen jaar hebben er ongeveer 60 paartjes gebroed in deze  betonnen wand.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s