Gruttolandje opsteker voor Buytenpark

gruttolandje-h-baas

Foto: Hendrik Baas

Klik op de foto

Vanwege de uitbreiding van de 3e baan van Snowworld en het daarmee verloren gegane deel van de natuurkern wat voor begrazing was bestemd, is er ongeveer 2,5 ha compensatie aan plasdras gebied toegevoegd ten westen van het Buytenpark. Voorheen werd dit het toekomstige “Landje van Geijssel” genoemd, maar deze naam is al in gebruik voor een soortgelijk project nabij Amsterdam. De naam “Gruttolandje” is gekozen op grond van de bestemming van het gebiedje voor de koning van de weide, onze Nationale vogel: De grutto. Eind februari verwachten we de eerste grutto’s weer aan de westkant van het Buytenpark waar ze ieder jaar komen rusten en foerageren om vervolgens naar de broedgebieden te gaan. Hier zitten ook IJslandse grutto’s tussen.

SONY DSC

Foto: Winfried van Meerendonk

Wat de grutto’s nu aantreffen na hun lange reis uit het zuiden is een plasdrasgebied met flauw aflopende oevers. Een pomp op zonnecellen moet de waterstand op peil houden.  Schapen en mogelijk Exmoor pony’s moeten er voor zorgen dat de vegetatie in toom wordt gehouden. Voordeel is dat  grutto’s en andere steltlopers en plevieren met hun, meer of minder lange, snavels in de natte bodem voldoende voedsel kunnen vinden. Dat is een steeds groter probleem in ontwaterde weilanden met hun intensieve bewerking.

Op dit moment zijn al grote groepen kokmeeuwen maar ook wulpen en kieviten volop aan het foerageren in dit nieuwe, toegevoegde, natuurkerngebied. De formele bestemming is dus gewijzigd, in natuurkerngebied wat het perceel beter moet beschermen tegen natuuronvriendelijke maatregelen.

Rest mij om u allen een geweldig nieuw en vogelrijk 2017 toe te wensen met nieuwe kansen voor de natuur.

2304_2414108-honderdvlucht-arditomontagedef-leon

2304_2414108-honderdvlucht-arditomontagedef-leon.jpg

Dit bericht werd geplaatst in Begrazing, Buytenpark, Vogels en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s