Koning van de weide en Nationale vogel is terug

SONY DSC

Opeens waren ze terug, grutto’s. We telden er op 26 maart tijdens de broedvogeltelling aan de rand van het Buytenpark maar liefst 103. Tussen de gewone grutto zitten ook IJslandse grutto’s maar het is wel hogeschoolwerk om die goed te kunnen onderscheiden.

Dit plaatje is overigens van vorig jaar met nog een paar wintergasten, smienten, op de voorgrond. De grutto’s stonden nu aan de kant van het fietspad ten noorden van de plas en in de schemer is er te weinig licht voor een goede foto. Als je achter de houtril blijft schrikken de vogels niet en kun je ze goed benaderen. Er is veel te doen om de grutto en andere weidevogels vanwege hun gestage achteruitgang. Die moet gestopt worden, maar daar is een totaal ander landbouwbeleid voor nodig en dat gaat niet zonder slag of stoot.

Red de rijke weide

Hoogleraar Theunis Piersma over de grutto:

Grutto informatie door Theunis Piersma, hoogleraar trekvogelecologie RUG

Aan de westkant van het Buytenpark zal een gruttolandje worden ingericht. Het is bedoeld ter compensatie van de uitbreiding van de derde baan van Snowworld. Echte compensatie is dit niet, want je kunt geen droge natuur met totaal andere dieren en planten vervangen door natte natuur. Tussen Leidschenveen en Zoetermeer komt ook nog de waterberging “Nieuwe Driemanspolder” met natuur en recreatie. Ook natte natuur, dus wij hebben als kwaliteitsteam alle legale wegen gekozen tot aan de Raad van State toe om de droge natuur op de toppen van het Buytenpark met bijzondere soorten als argusvlinder, bruin blauwtje, koninginnepage en sikkelsprinkhaan te behouden. Uitspraak binnen 6 weken…….

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s