Voorjaar in aantocht

Aan het eind van deze maand februari beginnen de smienten al te baltsen voor hun vertrek naar de broedgebieden in Noord- en Oost-Europa. Ze worden ook wel fluiteenden genoemd vanwege de opvallende fluitende roep. Je ziet ze hier eigenlijk altijd in grote groepen bij elkaar en de plasjes aan de Westkant van het Buytenpark zijn een goede plek om deze fraaie eendensoort eens van dichtbij te bekijken.

SONY DSC

Inmiddels staat de sleedoorn al uitbundig te bloeien en deze sneeuwwitte struiken met opvallende stekels vormen later ook een gewilde broedplaats voor de zogenaamde struweelvogels. Als de struiken niet gekapt worden, hebben  de loofzangertjes als zwartkop en braamsluiper  na aankomst uit de winterkwartieren voldoende schuil- en broedgelegenheid. De combinatie van sleedoorn, meidoorn, wilde roos en vlier wordt wel Zeeuwse haag genoemd.Een bijna ondoordringbare vesting kan zo ontstaan. De Zeeuwse haag werd vroeger veel  toegepast als veekering.

Sleedoorn 28022016

De hazelaar bloeit al veel langer en laat, in tegenstelling tot de sleedoorn, het stuifmeel door de wind verspreiden. Daarom worden de bloemen van sleedoorn wel  insectenbloemen genoemd. Met deze temperaturen overdag kunnen we snel de eerste hommels en voorjaarsvlinders verwachten.

SONY DSC

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s