Ze zijn er nog volop, trekvogels

20151108kramsvogel simon

Kramsvogel

Foto: Simon Post

De prachtige foto’s van Simon Post, gemaakt in het Buytenpark, zijn een lust voor het oog. Wie de vogels zelf wil zien moet niet alleen goed kijken maar vooral ook goed luisteren.

Kramsvogels maken bij alarm een ratelend geluid en lijken in de vlucht wel wat op een kleine duif. Je ziet ze vooral in groepen rondtrekken, waarbij ze graag gebruik maken van hoge populieren als uitkijkpost. Massaal kunnen ze op bessen van meidoorn,  en lijsterbes aanvallen. Zolang er nog bessen zijn kunnen deze lijsterachtigen nu nog in het Buytenpark worden waargenomen voordat ze op zoek gaan naar andere voedselbronnen. Ook zie je ze wel in omringende weilanden op de wormenjacht, net als onze merel.

20151108keep3 simon

Keep

Foto: Simon Post

Ook kepen worden nog steeds gemeld. Helaas weinig tijd gehad om het Buytenpark te bezoeken, maar het opvallende geluid kèèèèèp wel gehoord. Deze prachtige oranje vinken, vooral de mannetjes in overgangskleed van zomer naar winter vallen op, zijn uitgeweken uit Noord Europa om hier de bessenvoorraad aan te pakken.

20151108pimpelmees simon

Pimpelmees

Foto: Simon Post

Ook een “gewone” pimpelmees is een lust voor het oog. De petjes blijken ultraviolet licht te weerkaatsen en geven de vitaliteit van de vogel weer. Hoe opvallender, hoe beter. Deze pimpelmees heeft het ook voorzien op de lijsterbessen. In de tuin vangen ze graag kleine insecten als bladluizen, maar ze bezoeken ook vaak de voedersilo’s met vogelzaad of pindaslingers. Wie pimpelmezen in een nestkast wil krijgen moet een opening hebben van 28 mm. Koolmezen zijn groter en hebben minimaal een diameter van 32 mm nodig. Zo kan een koolmees dus geen pimpelmeeskast kraken en kun je in het voorjaar genieten van de zang die wordt omschreven als een “zilveren belletje”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s