Kepen: Trekvogels uit het hoge noorden gearriveerd

Koperwiek271015C Adri

Koperwiek

Foto: Adri de Groot

http://www.vogeldagboek.nl

Vinken, kepen, koperwieken en kramsvogels zijn broedvogels van o.m. Fennoscandinavie. In het najaar kunnen ze in grote aantallen in ons land arriveren, gedreven door voedselgebrek in de broedgebieden ten noorden van ons land. Kepen behoren tot de vinkachtigen, net als onze gewone vink. Van die laatste soort zie je er in najaar en winter ook veel meer omdat onze broedvogels worden aangevuld met de wintergasten.

Keep251015A adri

Keep, man

Foto: Adri de Groot

http://www.vogeldagboek.nl

Kepen zien we echter niet ieder jaar in deze aantallen. De vogeltrek liet bovendien flink op zich wachten door de oostelijke luchtstromingen waardoor veel trekkers onzichtbaar hoog overkwamen met een lekker rugwindje.

Zolang als er nog bessen van de lijsterbes, meidoorn, Gelderse roos, vlier en sleedoorn te vinden zijn kun je bovengenoemde soorten goed observeren. De vruchteneters zoals merel, zanglijster, koperwiek en kramsvogel slikken de bessen door en poepen de onverteerde zaden weer uit. Zo kun je in het Buytenpark op allerlei plaatsen zaailingen van besdragende struiken tegenkomen. De zaadeters als putter, keep, groenling en vink kraken de zaden juist  met hun snavel om ze vervolgens door te slikken. Daarbij worden zaden ook gemorst en bereiken dan de bodem waar ze op gunstige plaatsen weer kunnen ontkiemen.

 

Putters eten de rijpe zaden uit de kaardenbollen (een beschermde distelsoort die in het Buytenpark te vinden is) en zorgen op deze manier ook voor de verspreiding van deze plant.

Wie wel eens een eikenboompje in de tuin heeft ontdekt zal zich misschien afvragen hoe die daar terecht is gekomen. Dat is het werk van de gaai (vroeger Vlaamse gaai genoemd) die een wintervoorraad aan het aanleggen is en daarbij wel eens een eikel vergeet. Die is dan maar mooi geplant!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buytenpark, Vogels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s