Bijzondere vlinders in Buytenpark Zoetermeer

SONY DSC

Koninginnepage, Buytenpark Zoetermeer

Foto: Winfried van Meerendonk

Drie jaar geleden werden voor het eerst enkele koninginnepages waargenomen en deze maand is de soort opnieuw aanwezig in het Buytenpark (met dank voor de melding van Simon Post). Dit is een zuidelijke soort die zich in noordelijke richting aan het verspreiden is waarbij klimaatverandering een rol zal spelen. Het is een soort van geaccidenteerd terrein en tevens een warmteminnende soort. Die omstandigheden doen zich voor in het Buytenpark waar de temperatuur op zonbeschenen plaatsen, waar het puin aan de oppervlakte ligt, snel kan oplopen. Ook komt de waardplant van de rups, met name wilde peen, hier veelvuldig voor en voedt de volwassen vlinder zich met nectar van de al even veelvuldig voorkomende akkerdistel. Liefhebbers uit Leiden en zelfs uit Maasland kwamen op bezoek om de koninginnepage te fotograferen en filmen.

SONY DSC

Argusvlinder, Buytenpark Zoetermeer

Foto: Winfried van Meerendonk

De sterk bedreigde argusvlinder is uit grote delen van Nederland verdwenen. De Vlinderstichting heeft speciaal voor deze soort een beschermingsplan opgesteld.

Zie: http://www.vlindernet.nl/doc/beschermingsplan_argusvlinder_webversie_3.pdf

Deze soort is mede dankzij de kale plekken op de puinheuvels en de houtrillen die snel opwarmen nog te vinden in het Buytenpark. De plannen om de derde baan van Snowworld uit te breiden tot 300 meter lang en ruim 70 meter hoog zal ten koste gaan van de schaarse droge natuur in de natuurkern van het Buytenpark. Daar komen tal van sprinkhaansoorten voor waaronder de zeldzame sikkelsprinkhaan. Ook is er een waarneming van de blauwvleugelsprinkhaan. Aanleg van extra struweel op de puinheuvel bij Snowworld is een directe aanslag op het leefmilieu van deze schaarse soorten. Bovendien is de beeldbepalende megavriezer in deze opzet inclusief uitkijktoren het voorspelde einde van een prachtige en rustgevende omgeving met een biodiversiteit die in de rapporten van Bureau Stadsnatuur Rotterdam volkomen onterecht wordt afgedaan als niet bijzonder. In dit gebied is de roodkopklauwier eenmalig gesignaleerd en de grauwe klauwier en klapekster zelfs meerdere malen. Ieder jaar trekken hier beflijsters door en worden zelfs ortolanen en duinpiepers, velduilen en in de winter blauwe kiekendieven gesignaleerd. Als broedgebied is het Buytenpark van belang voor o.a. ransuil, sperwer, bergeend, kneu, blauwborst, sprinkhaanzanger, kleine karekiet, grasmus, bosrietzanger, putter, groenling. Ieder jaar kunnen weer bijzonderheden worden toegevoegd zoals dit jaar de nachtegaal. Als de Gemeente Zoetermeer behoud en toename van biodiversiteit voorstaat dan is het onbegrijpelijk dat voor dit bijzondere, natuurrijke park geldverslindende leisure voorop staat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s