Zeldzame klauwieren weten Buytenpark te vinden

Grauwe klauwier Buytenpark Zoetermeer 4 juni 2015

Grauwe klauwier
Buytenpark
Zoetermeer 4 juni 2015, foto Hennie Cuper

Toeval of niet, maar feit is dat nu al meerdere malen een  klauwier is gezien in het Buytenpark. Dit jaar, begin juni door twee verschillende waarnemers die hoogst waarschijnlijk het zelfde vrouwtje grauwe klauwier zagen en bovendien ook nog fotografeerden. Enkele jaren geleden werd zelfs een roodkopklauwier gezien, een mediterrane soort die je eerder in het zuiden van Frankrijk en Spanje verwacht. roodkopklauwier-simonpost

Roodkopklauwier Foto: Simon Post

Dan zijn er ook nog waarnemingen van een klapekster in het Buytenpark. Een schaarse vogelsoort die in de wintermaanden ons land bezoekt. Dat kun je toch haast geen toeval meer noemen.

klapekster-mvt

Klapekster Foto: Marcel van der Tol

Klauwieren hebben een haaksnavel als van een kleine roofvogel maar missen de klauwen van echte roofvogels. Daar hebben ze iets speciaals en lugubers op gevonden. Ze spietsen hun prooi op doorns van stekelige struiken als meidoorn en sleedoorn of wilde roos. Zo leggen ze voorraadkamers aan en kunnen ze, vanwege hun zwakke poten, de prooi beter ontleden en opeten. Ook jonge zangvogels, muizen en verder vooral grote insecten moeten er aan geloven. De grauwe klauwier is in Nederland een zeldzame broedvogel, terwijl de roodkopklauwier hier niet tot broeden komt. Het landschap in het Buytenpark doet wel denken aan het natuurlijke biotoop van deze klauwieren, geaccidenteerd met verspreid staande doornige struiken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buytenpark, Uncategorized, Vogellinks, Vogels en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s