Grazers eten meer dan gras

De Galloway runderen in het Buytenpark laten zien dat hun eetpatroon verder gaat dan het verorberen van gras. Ook twijgen van bijvoorbeeld de rode kornoelje moeten er aan geloven. Dat is nou net de bedoeling want anders groeit het park rap dicht met een dichte struiklaag. juist het open karakter zorgt voor biodiversiteit omdat veel van onze zomergasten onder de vogels na hun lange reis uit Afrika hier straks arriveren om hun territoria te bezetten. Een verspreid staande vlier of meidoorn zorgt dan voor een uitstekende zangpost.

 

SONY DSC SONY DSC

De Exmoor pony’s laten flinke sporen achter op de stammen van bomen en struiken. Zij doen zich tegoed aan de bast en beschadigen daarmee de bomen. Dat hoeft niet direct gevolgen te hebben, tenzij de boom geheel geringd is en daarmee de sapstroom, die vlak onder de bast loopt, wordt verbroken. Dan sterven de bomen af.

SONY DSC SONY DSC

De houtrillen (op de foto de cirkelvormige dode stammen) beginnen door rotting in te zakken en daarmee zien de Exmoor pony’s hun kans schoon om ook deze bomen te grazen te nemen. Een flinke berg nieuwe stammen en stronken kan dit probleem, tijdelijk, verhelpen. Het bosje op de foto zal bij aanhoudende vraat afsterven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Begrazing, Zoogdieren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s