Hazen ontdekken het Buytenpark

In het Buytenpark kom je meestal konijnen tegen, hoewel de beruchte konijnenziekte myxomatose vorig jaar flink om zich heen heeft gegrepen. Een drietal hazen heeft het vlakke polderland ingewisseld voor het heuvelachtige Buytenpark en lijkt het daar prima naar de zin te hebben.

Hazen maken, in tegenstelling tot konijnen, geen hol in de grond maar hebben een leger waar ze in slapen of hun jongen werpen. Dat klinkt meer dan het is want het is niet meer dan een kuiltje tussen de vegetatie.

Het verschil tussen haas en konijn is, dat hazen veel langeren oren en achterpoten hebben. De staart is donker en die dragen ze meestal omlaag , terwijl het opgewipte witte staartje van een konijn juist weer erg afsteekt. Hazen zie je in deze tijd van het jaar achter elkaar aan rennen, vaak een hele sliert mannen die achter een vrouwtje aanlopen.

Het aantal hazen in de polders is gedecimeerd en de jachtdruk lijkt hier toch wel de boosdoener te zijn. In het Butenpark zijn ze hopelijk veiliger, we houden het goed in de gaten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zoogdieren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s