Exoten

De Rode Amerikaanse rivierkreeft is inmiddels bekend van diverse plaatsen in Zoetermeer. In Gouda is het inmiddels een regelrechte plaag omdat ze de inheemse vis- en amfibieënstand bedreigen door het opeten van eitjes en larven. Vermoedelijk zijn ze ooit via aquaria in het water gedumpt of zijn ze meegereisd via schepen.  Simon Post kwam dit exemplaar gisteren tegen in het Buytenpark, ze verplaatsen zich ook doodleuk over het land.

 

Een andere exoot is de inmiddels, vooral in West-Nederland, ingeburgerde halsbandparkiet. Niet geliefd vanwege het krijsende geluid maar wel een exotische verschijning met gifgroen verenkleed. Op slaapplaatsen in Voorburg, Den Haag en het Amsterdamse Bos bevinden zich duizenden van deze vogels bij elkaar, maar tussen de groene bladeren vallen ze amper op. In Zoetermeer broeden ze in holtes die vaak gemaakt zijn door de grote bonte specht. Deze spechtensoort blijkt in ieder geval niet aan concurrentie ten onder te gaan; hoe dit met de andere holenbroedersd zit is nog punt van discussie waarbij we de kool- en pimpelmezen even buiten beschouwing laten, want die profiteren volop van onze nestkasten.

Nog een soort, de Grote Candadese gans. In hele groepen zie je ze in de waterpartijen rond het Buytenpark zwemmen en foerageren met hun jongen. De Grauwe gans is wel een inheemse soort, ook al zijn er in de vorige eeuw vogels uitgezet omdat ze hier vrijwel uitgestorven waren door de jacht. Nu worden ze bestreden in de zomermaanden vanwege hun talrijkheid en vermeende overlast, het kan verkeren.

 

En tenslotte ook aandacht voor de exotische exemplaren onder de flora van het park. Ik was even in de war met de zeldzame aardaker maar de lathyrus die al enkele jaren een vaste plaats heeft veroverd in het Buytenpark is de Brede lathyrus die bij ons meer bekend is als sierplant in tuinen en van daaruit kan “ontsnappen” naar de buitengebieden. Te herkennen aan de brede lijsten langs de stengels en natuurlijk aan de fleurige bloemtrossen. Met dank aan stadsecoloog Johan Vos.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Exoten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s