Jakobskruiskruid

Jacobskruiskruid is een, voor veel zoogdieren, giftig plantje dat de lever aantast. Met name paarden zijn er gevoelig voor en in het Buytenpark is goed te zien dat de grazers om de planten heen grazen en de plant dus kennelijk herkennen als niet eetbaar. De plant sterft na de bloei af en kan vele zaden voortbrengen die via pluis worden verspreid door de wind, hoewel de meeste zaden rond de plant terecht komen. Schoffelen of uitspitten is geen optie omdat dit de grond geschikt maakt voor de ontkieming van de zaden. Ook komt de plant terug na maaien, tenzij je de grond als een grasveld beheerd. Bij niets doen zal de grasmat verder verdichten waardoor ontkieming achteruit gaat. Dat is de natuurlijke ontwikkeling. Ook blijkt uit recent onderzoek dat de bodemsamenstelling na verloop van tijd ongeschikt wordt voor deze pionierplant.

De zebrarups is de rups (larf) van de Sint-Jakobsvlinder. De rupsen eten van de plant en zijn zelf ook giftig voor andere dieren. Het zwart-gele patroon is een waarschuwingskleur om van ze af te blijven.

De planten kunnen helemaal vol zitten met rupsen maar hebben een groot herstelvermogen. Overigens zijn vele tuinplanten ook giftig zonder dat men dat weet en wat niet weet…..Denk maar eens aan het fraaie vingerhoedskruid dat ook in het wild te vinden is. Veel planten doen aan chemische bewapening tegen vraat, maken enorm veel zaden of planten zich ongeslachtelijk voort via wortelstokken of bovengrondse uitlopers om te overleven.

Voor meer informatie over Jakobskruiskruid, zie: http://www.vlinderstichting.nl/vlinders.php?id=297&q=jakobskruiskruid.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Insecten, Planten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s