Zeldzame velduil bezoekt Buytenpark

Zaterdagmiddag 30 januari j.l. trof ik een jagende velduil aan, aan de westkant van het Buytenpark. Met de aanwezigheid van de velduil kunnen we spreken van een waar uileneldorado omdat de ransuil vaste broedvogel is, de bosuil hier is waargenomen en in ieder geval in het nabijgelegen Westerpark broedt, er in 2008 een broedgeval van de kerkuil is geweest en de steenuil ook jaagt en broedt langs de Voorweg nabij het park.

Let op de opvallende gele iris en zeer korte oorpluimen. De velduil kan overdag jagend worden aangetroffen.

Daarmee zijn alle Nederlandse uilensoorten, uitgezonderd oehoe en ruigpootuil, in of in de directe omgeving van het Buytenpark aangetroffen. Er moet dus wel sprake zijn van een goede voedselvoorziening in het gebied. Het begrazingsgebied bestaat uit droge en natte ruigte dat open gehouden wordt door Drentse heideschapen, Galloway runderen en Exmoorponys. De open plekken in de begroeiing die hierdoor ontstaan maken de jacht op muizen voor roofvogels en uilen aantrekkelijk.

Meer informatie over deze ernstig bedreigde soort : Zie http://www.vogelbescherming.nl/nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/232/tab/Bescherming

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vogels. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zeldzame velduil bezoekt Buytenpark

  1. Goed stukje, goed te weten dat het Buitenpark zoveel uilen beleefd. Kom graag die kant op. Vriendelijke groet, Ab van der Burg, Leidschendam. Overigens, is de uil nog aanwezig of toch weer doorgetrokken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s