Afstand houden geeft natuur een kans

De reactie van vogels op recreatieve activiteiten in het buytenpark hebben te maken met gewenning, afstand en frequentie van het bezoek. Laten we eerst eens kijken waar een bestaand pad geen aanleiding geeft tot verontrusting en energieverspilling van de overwinterende vogels en straks ook de broedvogels.
Smienten, tafeleenden, wilde eenden, meerkoeten etc. blijven rustig zitten wanneer ik langsloop of stilsta. Let op de begrenzing van het pad en de brede, deels aangevreten rietkraag op de voorgrond.

Daarentegen veroorzaakt een (ruiter-)pad als begrenzing van een waterplas en een weiland veel verstoring omdat vogels hier rusten (scholekster, grutto) na hun lange tocht uit het zuiden.

Een dergelijk pad kan hier beter afgesloten worden om natuurlijke processen een kans te geven. Visdiefjes hebben hier wel broedpogingen gedaan maar krijgen zo natuurlijk geen kans.

Let op de smalle rietkraag waar vogels niet in kunnen broeden en de recreant wordt uitgenodigd om aan de waterkant te verpozen. Ook vissers maken gebruik van deze waterpartijen waardoor vogels hun broedpogingen staken.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Recreatie, Vogels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s