Groene spechten actief in Buytenpark

 De groene specht staat op de rode lijst omdat de soort afneemt en bedreigd is. Er zijn maar 4500 tot 5500 broedparen in Nederland. Daarmee is het Buytenpark weer een rode lijstsoort rijker, wat het bijzondere karakter van dit park nogmaals benadrukt.

http://www.vogelbescherming.nl/vogels_beschermen/wet_en_regelgeving/rode_lijst/vogels_op_de_rode_lijst

Vandaag waren twee groene spechten actief op zoek naar voedsel in het Buytenpark. De sneeuw is aan het dooien waardoor steeds meer groen en bruin zichtbaar wordt. Let op de stijve staartpennen op de foto waarmee spechten steun zoeken wanneer ze tegen een boom klimmen. Daarbij staan twee tenen naar voren en twee naar achteren wat extra klimkracht geeft. De groene specht leeft van mieren, eieren van mieren en hun poppen. Het gaat vooral om mierensoorten als gele weidemier en zwarte wegmier waarmee ze zich voeden. Op de zandgronden is de rode bosmier het belangrijkste voedsel.

  In onze directe omgeving komen we alleen nog de grote bonte specht tegen. Net als de grote bonte specht hakt de groene specht zijn nest graag uit in zachte houtsoorten als wilg en populier. Loofbos dat afgewisseld wordt met grazige vlakten om mieren en andere ongewervelde dieren te zoeken vormt het ideale leefgebied van de groene specht. Stadsparken vormen daarmee een goed biotoop voor deze soort.

Het kenmerkende “lachende geluid’ is vooral in voorjaar en zomer te horen en heeft tot doel om het territorium aan te geven.

 De golvende vlucht is kenmerkend voor al onze spechtensoorten. In ons land komen we verder nog zwarte specht, kleine bonte en middelste bonte specht tegen. Grote bonte en groene specht zijn het algemeenst.

Groene spechten zijn in staat om onder een diepe sneeuwlaag nog voedsel te vinden. In de wintermaanden zijn ze dus als echte standvogels nog te vinden in onze parken. Kort begraasde vlaktes zoals in het Westerpark en Buytenpark te vinden zijn, zijn van essentieel belang voor de groene specht. In bosrijke gebieden op de zandgronden kunnen ze het de eveneens beschermde rode bosmier lastig maken omdat ze de nesten plunderen.

 Zelfs onder een dikke sneeuwlaag weten groene spechten nog aan voedsel te komen. Ze hakken net zolang door totdat de bodem met gras en mos bereikt is waaronder zich de prooidieren bevinden.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vogels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s