Scholeksters en grutto’s terug

Aan de westkant van de plasjes in het Buytenpark verschijnen in februari de eerste scholeksters en grutto’s. Vanuit deze verzamelplaatsen gaan de broedparen uiteen om voor nageslacht te zorgen. Zowel scholeksters en grutto’s lopen sterk in aantal terug. Scholeksters zien ook kans om op platte grinddaken hun jongen groot te brengen omdat ze die zelf voeren met wormen e.d. Die halen ze vaak op van sportvelden wanneer het rustig is.

Ook bergeenden zie je nu, eind februari, steeds vaker. Soms staan ze midden op een pad in het park of op een boomstam. De paren vormen zich en net als de scholeksters kun je ze dan in groepen rond zien hangen. Ieder jaar broeden ze in het Buytenpark onder de houtrillen. Met de pullen (jongen) komen ze dan weer tevoorschijn en dan zijn ze op de plasjes goed te zien.

Kuifeenden vormen nu ook paartjes. Het mannetje is opvallend zwart-wit getekend. Ze broeden in slootkanten en dan valt het vrouwtje nauwelijks op door haar schutkleur.

Baltsende buizerds zijn nu actief in de lucht en behoren ook tot de broedvogels van het park. Regelmatig zijn er twee paartjes te zien, maar ook doortrekkers die elders broeden passeren het heuvelachtige gebied.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vogels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s