Kolganzen en smienten

Duizenden kolganzen vliegen op uit de Drooggemaakte polder en steken over richting de Meerpolder om daar op het grasland te foerageren. Tussen de kolganzen zaten ook honderden brandganzen en grauwe ganzen. Kolganzen broeden op de Russische toendra en overwinteren voor een groot deel in ons land.

Vanaf de telpost in het Buytenpark heb je een fantastisch uitzicht over het omringende poldergebied. Op 25 januari was er een massale aankomst van kolganzen in meerpolder en Drooggemaakte polder. De weilanden kleurden zwart van de ganzen en het geluid van de wolken ganzen was letterlijk oorverdovend.

Ik ging in de vliegroute staan om details vast te leggen. Wat opvalt zijn de donkere strepen op de buik van de volwassen kolganzen. Jonge vogels missen die strepen. Kolganzen hebben een witte ring rond de snavel als een kol. Vanuit Arctisch Rusland vliegen ze duizenden kilometers via de Finse Golf en de Noord-Duitse Laagvlakte richting Nederland. Bij invallende vorst en sneeuw trekken grote groepen van Noord-Nederland naar Zuidwest Nederland en het Rivierengebied.

Het aantal smienten is ook duidelijk toegenomen nu steeds meer open water is dichtgevroren. Toch zien ze met elkaar kans om hier en daar wakken open te houden. Zo gauw er gevaar dreigt vliegt alles op.

De ruige vegetatie van het Buytenpark vormt een opvallend contrast met de groene, nu wit gekleurde grassteppe waar de ganzen op af komen. Grauwe ganzen broeden wel in de rietvelden in de omgeving en zijn in het voorjaar met hun jongen op de plassen aan de westkant van het Buytenpark te zien.

De donkere vlek op de achtergrond bestaat uit duizenden kolganzen en in mindere aantallen brandganzen en grauwe ganzen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vogels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s