Recreatie in besneeuwd Buytenpark

Deze wandelaars beklimmen de besneeuwde, tot 20 meter hoge, heuvels in het Buytenpark. De galloways trekken zich daar niets van aan en boezemen ook minder angst in bij recreanten dan schotse hooglanders.

Wanneer je aan het nordic walken bent kun je makkelijk oog in oog komen te staan met de gallowaystier die er toch wel imposant uitziet van zo dichtbij. Toch kun je beter wat afstand houden zodat het dier niet schrikt, hoewel ze zeer goedaardig zijn en dus uitermate geschikt in een gebied waar ook veel recreanten komen.

In een wak zit een groot aantal smienten, een eendensoort die in grote aantallen bij ons de winter doorbrengt. Deze vogels zijn afkomstig uit Noord-Europa, van Noord-Zweden tot Siberië.

Met elkaar kunnen ze lange tijd een wak open houden, wat belangrijk is om het verenpak goed schoon te kunnen houden. Net als ganzen grazen ze in najaar en winter in de omliggende weilanden en vertrekken weer in het voorjaar naar de broedgebieden.

Ten Westen van het Buytenpark loopt een  breed fietspad richting de Meerpolder. Het vormt een goede verbinding tussen de stad en het polderland richting Stompwijk en Zoeterwoude waar veel mensen gebruik van maken. Groepen racefietsers snellen hier langs voor hun trainingsrondje, terwijl vogelaars de watervogels bekijken aan de rand van het park. Pas wel op, want soms staan runderen, paarden of schapen zomaar midden op het pad! Het wandel- en ruiterpad aan de overkant van de plas is niet goed gekozen omdat dit de vogels voortdurend verstoort wanneer mensen zo dicht passeren.

Aalscholvers zijn afhankelijk van open water om aan vis te komen. Ze zijn nu bij wakken te vinden of zijn inmiddels naar het Zuiden vertrokken. Dit exemplaar trof ik aan bij een wak in het nabijgelegen Westerpark. Hoewel de witte kopveren en pootvlek op het naderende voorjaar wijzen is het de vraag of dit in slechte conditie verkerende dier het gaat halen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Recreatie, Vogels, Zoogdieren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s