Havik bezoekt Buytenpark

Deze havik trof ik vanmiddag aan bij de plasjes ten westen van het Buytenpark. een buitenkans om er eentje op de foto te krijgen met mijn 400mm Sony lens.

De laatse jaren is er een stijgende tendens in het aantal waarnemingen. Vaak gaat het daarbij om jonge vogels die druppelvormige vlekken hebben aan de onderkant en een eigen territorium zoeken. Volwassen vogels blijven doorgaans in het gebied waar ze geboren zijn. Wel kunnen ze in strenge winters afzakken naar het zuiden, het gaat dan vaak om vogels uit Zweden.

Let op de lichte onderzijde (gebandeerd, dit is een volwassen vrouwtje) en de duidelijke lichte wenkbrauwstreep. De vogel heeft formaat buizerd maar is slanker en heeft een langere staart en relatief korte vleugels.

Wat ook opvalt is de rode iris (bruin bij buizerd) en de forse klauwen waarmee prooien ter grote van konijn, fazant, duif en eend worden gegrepen. De havik was ooit een vogel van bosgebieden maar duikt steeds vaker op in het polderland. In de jaren zestig waren er nog maar zo’n 20 paar over in ons land. Nu zijn de bosgebieden goed bezet. Deze havik draagt aan de rechterpoot een aluminiumring. Mogelijk als nestjong geringd. Er ontsnappen ook wel eens valkeniersvogels, maar die dragen vaak langveters (leren riempjes) waardoor ze bij ontsnappen verstrikt kunnen raken in de vegetatie.

Erik de Koning wist deze havik prachtig vast te leggen in het Buytenpark op woensdag 13 januari.

Hij schrijft: ”

Vanochtend veel roofvogels in het Buytenpark. Ik stond net een torenvalk te fotograferen toen deze havik langs kwam zeilen (50D met de 300mm en de 1.4 extender bij ISO 500, f5.6, 1/2000). Later zag ik er twee op afstand, hopelijk een koppel!

Foto: Erik de Koning

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vogels. Bookmark de permalink .

Een reactie op Havik bezoekt Buytenpark

  1. Henkie zegt:

    Wat is-ie mooi…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s